25/08/2024
Een opvallende nieuwe kandidaat bij Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk is Lieselot Declercq. De jonge vrouw uit Bellegem studeerde rechten, maar koos voor de landbouwstiel. “De sector kent veel uitdagingen. Ik wil kansen creëren om verder op een innovatieve manier aan landbouw te doen.”
Ik ben een 36-jarige mama van twee zonen uit Bellegem. Ik studeerde rechten aan de KULAK en vervolgens aan de KU Leuven en in Bordeaux. Daarna voltooide ik mijn baliestage bij een Kortrijks advocatenkantoor.
Door de liefde sloeg ik een hele andere weg in. Sinds 2013 ben ik volop actief op het landbouwbedrijf van mijn man Thibault en schoonouders in het landelijke Bellegem. We telen er groenten, aardappelen en akkerbouwgewassen. We zijn een familiale onderneming en iedereen bij ons heeft een gevarieerd takenpakket. Ik neem voornamelijk de administratie en het personeel voor mijn rekening, maar je vindt me ook geregeld met de tractor aan het werk op het veld.
We zijn zeer flexibel en helpen elkaar waar nodig. Het is een fulltime job en ook de kinderen hebben veel zorg nodig. Toch zet ik met veel goesting mijn schouders onder dit project in het belang van al mijn collega’s.
De landbouwsector kent veel uitdagingen. Denk aan het stikstofakkoord, het mestactieplan, het gebruik van de open ruimte, de vele administratieve verplichtingen…
Om ervoor te zorgen dat die uitdagingen op de juiste manier worden aangepakt, is het belangrijk dat er op elk electoraal niveau mensen uit onze sector aanwezig zijn. Alleen zo kan met kennis van zaken en gezond verstand over bepaalde thema’s gesproken worden. Dat is ook op lokaal niveau noodzakelijk.
In Kortrijk zijn er veel jonge gemotiveerde bedrijfsopvolgers. We zorgen dag in dag uit voor het voedsel op ons bord. We investeren continu in moderne technieken en machines om voeding van de beste kwaliteit en een hoge traceerbaarheid aan te bieden. Voor hen en andere lokale ondernemers wil ik een spreekbuis zijn.
Kortrijk wordt bij velen niet meteen geassocieerd met landbouw, maar toch is het een niet te onderschatten sector. Volgens de recentste cijfers van Statbel zijn er in Kortrijk en deelgemeenten 122 landbouwbedrijven actief. 43,6% van de totale grondoppervlakte in Kortrijk is landbouwgrond. Maar dat percentage neemt al jarenlang af.
Daarom wil ik werken aan een positief verhaal waarin landbouwers verder op een innovatieve manier aan landbouw kunnen doen. In de volgende legislatuur moeten er keuzes worden gemaakt VOOR en DOOR de landbouw, met respect voor de natuur en het klimaat, maar zeker ook met respect voor het behoud van de open ruimte. We moeten onze landbouwgrond maximaal vrijwaren. Dat is noodzakelijk om de continuïteit van de lokale voedselvoorziening en de betaalbaarheid van voeding te waarborgen.
Maar het open landbouwlandschap heeft ook een belangrijke esthetische waarde. Vele Kortrijkzanen komen tot rust door te wandelen langs de velden. Er mag meer aandacht worden besteed aan het onderhoud van de aangelegde paden. Dat komt zowel wandelaars als landbouwers ten goede.
Daarnaast wil ik werk maken van de korte keten in Kortrijk. In de korte keten koop je groenten, fruit, aardappelen, zuivel, vlees, kruiden … rechtstreeks van de boer. Dat kan veel beter in Kortrijk. Ik denk bijvoorbeeld aan een vaste stand voor lokale producten op de Maandagmarkt.
Bovendien zijn landbouwers voornamelijk bezig met het verzorgen van hun velden en dieren en blijft er weinig tijd over voor marketing. Veel Kortrijkzanen weten niet wat er reilt en zeilt op een landbouwbedrijf. We moeten investeren in een platform dat landbouwers ondersteunt in digitale marketing en hen in de kijker zet. Zo ontstaat er een grotere betrokkenheid, kennis en meer respect.
Tot slot zijn de administratieve overlast en regeldrift een van de grootste frustraties van de landbouwers. Ook lokaal moet er worden geijverd om die regellast tot een minimum te beperken. Om een persoonlijk voorbeeld te geven: als wij op ons bedrijf seizoenarbeiders tewerk willen stellen voor een kortverblijf van minder dan 3 maanden, moeten we met hen naar het stadhuis gaan voor een identiteitscontrole. Daarvoor is een afspraak nodig en dat kan vaak maar na 2 weken. Als die seizoenarbeiders hier maar 6 weken zijn, is dat dus zinloos. Ik stel voor om het te doen zoals in andere gemeenten, waarbij alle documenten digitaal worden afgeleverd en de seizoenarbeiders meteen aan de slag kunnen. Het zou ook een goed idee zijn om op het digitale platform Onderneem in Kortrijk een extra ‘tegel’ voor landbouw aan te maken en een contactpersoon toe te wijzen.
Zoals ik zei, wil ik meewerken aan een positief landbouwverhaal met respect voor alle actoren. Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk staat voor positiviteit en vernieuwing. Het is een project over partijgrenzen heen, met als ultiem doel de stad en deelgemeenten nog beter te maken voor de inwoners.
Ons team bestaat uit 41 zeer diverse kandidaten die samen àlle Kortrijkzanen vertegenwoordigen. Van enthousiaste studenten tot slimme senioren. Van doorgewinterde ondernemers tot sportievelingen, creatievelingen, mensen die begaan zijn met welzijn, de deelgemeenten, diversiteit,…
Voor de landbouwsector zie ik het als een pluspunt dat ik jong, universitair geschoold en een vrouw ben. Eigenschappen die komaf maken met het conservatieve imago van de landbouw. Mijn collega’s zijn bezig met ecologie, innovatie en techniek. Dit willen wij tonen aan de Kortrijkzanen, want dit is de toekomst voor jullie kinderen.
We kennen Lieselot van overleggen met de landbouwraad in Kortrijk. Ze heeft een hart voor de landbouw en is een sterke vertegenwoordigster voor haar sector. Zij en haar man zijn ook rasechte ondernemers, aan het roer van een modern landbouwbedrijf. Het is belangrijk dat deze gemotiveerde bedrijfsopvolgers gehoord en gesteund worden, zodat zij en hun vele collega’s ook in de toekomst probleemloos en efficiënt hun werk kunnen voortzetten en ons van voedsel kunnen voorzien.
Copyright 2024 © Alle rechten voorbehouden