24/09/2024
Negen jonge kandidaten van Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk stellen ‘Plan Futur’ voor: ideeën van de jeugd voor het Kortrijk van de toekomst. Een van de voorstellen is de herinrichting van uitgaansbuurt ’t Straatje, met meer ruimte voor de horecaterrassen, meer groen, een mobiele politiepost, een evenement elke eerste vrijdag van de maand en betere signalisatie. Het plan is het resultaat van Bar Futur, een café dat de jongeren de voorbije maanden openhielden op de Vlasmarkt en waar inhoudelijke café-avonden werden georganiseerd.
De afgelopen maanden werden in Bar Futur inhoudelijke avonden georganiseerd rond de onderwerpen jeugd, veiligheid & veilig uitgaan, diversiteit, jong ondernemerschap en wonen. Arthur Vandenbulcke (33), Manon Bayart (22), Abdelouarete Benammar (23), Hannes Catanzaro (29), Mathieu Delberghe (34), Romy Hollevoet (20), Sien Vandevelde (29), Dalmar Yussuf (30) en Chaimae El Massaoul (22) zijn de negen jongste kandidaten van Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk en de uitbaters van Bar Futur.
De youngsters gaven presentaties, lanceerden stellingen en gingen daarover in debat met de Kortrijkse jeugd. De resultaten van die vruchtbare avonden en de andere ideeën die werden aangereikt, werden in een plan gegoten. Een plan met concrete voorstellen voor een nog betere stad, de stad van de toekomst: Plan Futur.
’t Straatje - de Burgemeester Reynaertstraat - is de bekendste uitgaansbuurt van Kortrijk. Op vrijdag komen steeds minder scholieren en studenten na de schoolweek hun weekend daar inzetten.
Daarom willen we ’t Straatje aantrekkelijker maken door de straat helemaal anders in te richten. We maken van ‘t Straatje een woonerf waar voetgangers en cafébezoekers alle ruimte krijgen. Met meer plaats voor de horecaterrassen en ook meer groen dat wegneembaar is voor events zoals Sinksen.
Om ervoor te zorgen dat de Kortrijkse jeugd veilig en zorgeloos kan feesten, houdt een mobiele politiepost, die ook de stationsbuurt in de gaten houdt, een oogje in het zeil. Zo kan er snel worden ingegrepen bij incidenten.
Een mooie en veilige uitgaansbuurt is één iets, maar er moet ook iets te beleven vallen. Daarom organiseren we elke eerste vrijdag van de maand een evenement in samenwerking met de cafés van ‘t Straatje.
Tot slot moeten er duidelijkere verkeersborden komen. Momenteel is de signalisatie niet goed zichtbaar, waardoor veel automobilisten verkeerdelijk de straat inrijden en beboet worden.
Ik was zelf een Kortrijkse scholier in de hoogdagen van ‘t Straatje. Elke vrijdag na school zakten alle Kortrijkse jongeren af naar daar om het weekend in te zetten, zowel de cafés als de straat zelf stonden vol. Die tijden willen we doen herleven met een positief verhaal. De herinrichting zal de omgeving een nieuw elan geven, waardoor opnieuw meer jongeren hun weg vinden naar de cafés van 't Straatje.
De vernieuwing van de uitgaansbuurt stopt bovendien niet bij ’t Straatje. Tijdens de uitbating van Bar Futur op de Vlasmarkt, merkten de jongeren op dat het plein gebaat zou zijn bij minder verkeer. Dynamische paaltjes en een aantal gerichte ingrepen moeten ten goede komen van de zaken aan de kant van De Gouden Aap.
De jongeren willen een groenere en blauwere stad. Een stad waar het aangenaam vertoeven is, ook tijdens de zomers die steeds warmer worden en langer duren. Daarom gaan we voor meer water in de stad. Een grote fontein waar kinderen in kunnen spelen, zoals je ze ziet in een stad als Bordeaux, zorgt niet enkel voor afkoeling maar vooral voor plezier in de binnenstad. Maar ook kleine drinkfonteinen op feestlocaties zoals Depart en Tranzit en verspreid over de stad en deelgemeenten, zijn een meerwaarde.
Op die manier is er altijd gratis kraantjeswater beschikbaar. Ook in het uitgaansleven pleit ik daarvoor. In veel landen is gratis kraantjeswater al ingeburgerd.
We realiseren in Kortrijk en al haar deelgemeenten recreatieve zwemzones die vrij toegankelijk zijn in de zomer. Zo kan iedereen dichtbij huis een verkwikkende duik nemen en een zalig vakantiegevoel hebben.
We willen ook de vergroening van de Kortrijkse schoolspeelplaatsen voortzetten.
De speelplaats van de toekomst is geen stenen vlakte zoals vroeger, kijk naar de speelplaats van Sint-Amand-Zuid of die van Sint-Paulus die wereldwijd lof krijgt van experten. De speelplaats van de toekomst is groen, avontuurlijk en nodigt uit tot spelen. Elk schoolgaand kind in Kortrijk verdient zo’n speelplaats om in de beste omstandigheden te kunnen leren en spelen. De stad biedt momenteel een ondersteuning van € 8.000. Wij willen dit gevoelig optrekken zodat die projecten hun ambities kunnen opschroeven.
Kortrijk is een aangename stad voor jongeren om in te leven, er is een uitgebreid vrijetijdsaanbod met tal van bloeiende sportclubs, een heel groot aantal jeugdbewegingen en avontuurlijke plekken zoals de skatebowl, Luxaplast en de vele speelpleinen die onze stad rijk is. Aan deze stad willen we verder bouwen.
Het belang van urban sports zoals skaten, freerunning en pleintjesvoetbal neemt enkel maar toe. 3x3 basket is een sport die sinds de Olympische Spelen van Tokio sterk in de lift zit. We leggen 3x3 basketpleintjes aan in de stad, op slimme plaatsen zoals onder een brug, zodat er naar hartenlust gebruik van kan worden gemaakt. We leggen een pumptrack aan onder de R8 in Marke en creëren zo een tegenhanger van Luxaplast voor de BMX’ende jeugd.
Belangrijk is ook dat iedere Kortrijkse jongere, ongeacht zijn achtergrond of afkomst, de kans krijgt om te sporten en te ontspannen. We ondersteunen sociaal-sportieve initiatieven daarom nog meer.
Kortrijk is een pionier als het gaat over sociaal-sportieve initiatieven. Red Side gaat al lang mee en de laatste jaren kwamen daar waardevolle initiatieven bij zoals Brotherhood Basketball. Een doelgroep die vaak moeilijk wordt bereikt, vindt vlot zijn weg naar deze initiatieven. We moeten deze initiatieven daarom meer gaan ondersteunen zodat ze hun werking kunnen uitbreiden en versterken. We kijken ook om een link te maken met Kortrijkse sportclubs zodat jongeren die dit willen kunnen instromen in hun werking.
Ook het verenigingsleven en de jeugd in de deelgemeenten verdienen extra aandacht en steun. Door in deelgemeenten evenementen te organiseren en te ondersteunen, brengen we ook daar jongeren samen en zorgen we voor een nuttige tijdsbesteding.
Het kan niet de bedoeling zijn dat wie in een deelgemeente opgroeit, altijd naar het centrum van de stad moet om te kunnen uitgaan. Het stadsbestuur speelt hier een belangrijke rol in. We kunnen de verenigingen ondersteunen door vanuit de stad evenementen te organiseren of te ondersteunen. We kunnen uitpakken met een minivoetbaltoernooi of een kampioenschap sjorren, of we laten de verenigingen zelf instaan voor de organisatie en zorgen als stadsbestuur bijvoorbeeld voor materiële ondersteuning.
Kortrijk heeft zich de voorbije jaren op de kaart gezet als een dynamische en creatieve stad, het ingedommelde imago is nergens meer te bespeuren en dat komt de stad ten goede. Meer dan ooit willen jonge mensen leven, leren en werken in onze stad. De toekomst is aan de creatievelingen. Met Wilde Westen hebben we een concertorganisator die het Kortrijkse DNA in zich draagt met zijn rebels en avontuurlijk kantje, denk maar aan internationaal ontdekkingsfestival Sonic City.
Kortrijk bracht bovendien al veel mooie namen voort in de muziekscène en mag daar best trots op zijn. Om de STAKE of Goose van morgen alle kansen te geven, willen we een nieuw festival organiseren in samenwerking met Wilde Westen. Een festival waar regionaal talent de kans krijgt om het podium te delen met gevestigde waarden die het publiek naar het event lokken. We zorgen er ook voor dat er voldoende repetitieruimte en opnamefaciliteiten zijn, zodat de bands van morgen alle kansen krijgen.
Ook op vlak van ondernemerschap kent Kortrijk veel creatievelingen. In Hangar K komen veel innovatieve start-ups tot bloei. Maar een eigen pand vinden, is niet altijd evident. Daarom willen we hen ondersteunen bij hun zoektocht. Door de winkelstraten in ons centrum om te bouwen tot winkel/ondernemersstraten, waar leegstaande panden op een betaalbare manier kunnen worden ingenomen door groeiers.
De leegstand in de binnenstad is een fenomeen dat we moeten blijven bestrijden om een levendige stadskern te behouden. We moeten inzetten op het verweven van functies doorheen de stadskern. Zo kunnen we een aantrekkingspremie of een starterslening lanceren voor startende, creatieve ondernemers die een plek zoeken om hun toekomst te kickstarten. Die premie of lening geldt enkel voor panden in het centrum van de stad. Jonge starters hebben vaak niet veel ruimte nodig en werken graag vanuit het stadscentrum. Zo slaan we 2 vliegen in één klap.
Een mobiele politiepost aan het station en in de uitgaansbuurt zijn al vermeld. Een ander aspect is verkeersveiligheid. Veel jongeren fietsen nog altijd zonder (een goedwerkend) licht in het donker. Als de politie hen controleert, komen allerlei smoesjes naar boven. In extreme gevallen is het de schuld van dezelfde hond die hun huiswerk heeft opgegeten.
Maar soms zijn hun excuses oprecht. De lichtjes zijn net stuk, gestolen of het was echt de eerste keer dat de jongere zijn lichtjes vergeten was. Daarom stellen we voor dat de politie niet meteen een geldboete geeft, maar een waarschuwing en... fietslichtjes.
Jongeren die een boete krijgen, moeten nu alsnog onveilig verder rijden in het donker. Het is beter om hen een waarschuwing te geven en dat te registreren via hun paspoort. De tweede keer dat ze betrapt worden, krijgen ze wel een boete. De politie geeft bij de eerste overtreding ook fietslichtjes mee, zodat de fietser veilig verder kan. Zo bestraffen we niet enkel, maar helpen we ook. Stad Kortrijk bewijst dat het kan: dit jaar was er een actie waarbij 5.000 fietslichtjes werden uitgedeeld.
Meer informeel contact tussen jongeren en politie is een must. Daarom pleiten we voor een project dat agenten in contact brengt met jongeren op een laagdrempelige manier. Zo kunnen er boksinitiaties of voetbalmatchen worden georganiseerd tussen jongeren en agenten.
In Gent loopt een project ‘Op de vuist met onze jongeren’. Een heel mooi voorbeeld van hoe jongeren en agenten op een positieve manier met elkaar in contact kunnen komen. Sommige jongeren hebben een negatief beeld van de politie. Sport kan een verbindende factor zijn waardoor jongeren de mens achter de agent leren kennen. Omgekeerd kunnen de agenten op een positieve manier met de jongeren in contact komen. Dit zal het wederzijds respect ten goede komen.
Kortrijk is een van de betaalbaarste centrumsteden om te wonen, maar voor jongeren blijft een betaalbare woning vinden vaak niet gemakkelijk. Daarom is de jeugd voorstander van co-housing, een eigen woonst waarbij bepaalde (leef)ruimtes met andere bewoners worden gedeeld. We breiden daarom het aanbod aan co-housing uit en maken het betaalbaarder.
Daarnaast willen we hamsterhuren introduceren. Hamsterhuren is het principe waarbij mensen eerst hun appartement of woning gaan huren. Wanneer ze die op termijn willen kopen, dan trekken we het bedrag dat ze al aan huur uitgaven af van de aankoopprijs. Het is een manier waarop jonge mensen in Kortrijk een eigen betaalbare woning kunnen krijgen.
Het is fijn wonen in Kortrijk, maar we moeten ook voor de toekomstige generaties in Kortrijk wonen kunnen betaalbaar houden. Hamsterhuren kan daar een hulp in zijn.
Ook jeugdbewegingen kunnen onze steun gebruiken. Goede lokalen is één iets, maar ook hun werking kost veel geld. Een heikel punt voor jeugdbewegingen is het kampvervoer. Een oplegger huren om al het materiaal naar de kampplaats te voeren, kost duizenden euro’s. Daarom willen we het kampvervoer gedeeltelijk laten terugbetalen door de stad.
Een ander punt is de UiTPAS. Daarmee kunnen leden van jeugdbewegingen kortingen krijgen. De jeugdbeweging zelf betaalt nu een aandeel, maar dit is hoger dan bij bijvoorbeeld sportclubs. We willen ook de jeugdbewegingen minder laten betalen voor de UiTPAS als ze bijvoorbeeld leden met een kansentarief hebben.
Jeugdbewegingen zijn zo'n cruciaal aspect in de vorming van een kind, dat de stad er alles aan moet doen om te garanderen dat de kostprijs nooit een drempel wordt.
Copyright 2024 © Alle rechten voorbehouden